Att ta lån utan UC

Den som söker efter information om banklån på en sökmotor får upp vanliga sökförslag, och där kommer ofta lån utan UC upp i listan. Det beror helt enkelt på att det är många som söker på information om just detta. De som söker efter den här typen av information kan ha olika skäl till det. Vissa vill undvika specifikt UC, medan andra vill slippa kreditupplysningar helt och hållet. Den som enbart vill undvika just UC kan hitta alternativa lösningar, medan den som däremot vill låna utan kreditupplysning kommer bli besviken, då banker och kreditgivare måste inhämta en sådan enligt gällande regler. Du kan läsa mer om lån utan UC hos www.alltomsmslan.se/lan-utan-uc.

Fördelar med att ta lån utan UC

Vad är det då som gör att vissa föredrar att ta lån utan inblandning från UC? Det kan finnas olika anledningar. Vanligast är dock en rädsla för att de förfrågningar som registreras vid ansökan om lån, ska leda till att kreditvärdigheten sänks drastiskt. Ett lån som registreras hos UC kan förstås också i sig påverka kreditvärdigheten, eftersom ett flertal krediter och lån kan påverka helhetsbilden negativt. På ett sätt är alltså rädslan befogad. För den som inte har någon tidigare förfrågan och inga andra krediter finns det egentligen inga skäl att undvika UC för att försöka bibehålla en god kreditvärdighet.

Den kommer med stor säkerhet ändå att förbli god, eftersom det rör sig om ett enstaka lån och en enstaka förfrågan. Om du däremot redan har ett flertal förfrågningar på kort tid och dessutom flera andra lån och krediter som syns vid en UC-förfrågan, kan det definitivt få ditt kreditbetyg att sänkas. Om du istället väljer att ta ett lån från en kreditgivare som hämtar en kreditupplysning från exempelvis Bisnode eller Creditsafe och som inte rapporterar in lån till Upplysningscentralen, kan du ta ett lån utan att det på något sätt påverkar kreditbetyget.

Vem kan ha nytta av att låna utan inblandning från UC

Att man vill skydda sitt kreditbetyg är en vanlig anledning till att man söker efter möjligheter att låna utan UC. Idag finns ett relativt stort antal kreditgivare som istället samarbetar med antingen Creditsafe eller Bisnode, eller i vissa fall andra aktörer. För den som behöver ett tillskott på kontot, men ändå vill behålla nuvarande kreditvärdighet kan det vara en god idé att välja en sådan aktör. Det finns även andra som kan ha nytta av detta. De upplysningar som inhämtas från exempelvis Creditsafe är inte lika omfattande som en upplysning från Upplysningscentralen. Det gör att den som har många lån kan ha svårt att beviljas ytterligare ett om uppgifterna kommer från UC, medan en upplysning från Creditsafe inte säger något om befintliga lån och krediter, utan enbart tar hänsyn till inkomster och eventuella betalningsanmärkningar.

Man tar hänsyn till inkomster och eventuella betalningsanmärkningar.

Naturligtvis är det alltid viktigt att du som låntagare har en god samlad bild av din ekonomi, och inte frestas att ta fler lån än du har möjlighet att betala av, enbart på grund av att du kan det. Creditsafe, Bisnode och andra upplysningsföretag gör det dock möjligt att inte få ett sämre kreditvärde enbart baserat på förfrågningar och tidigare lån.