Bankkredit

Någon gång i livet hamnar nog de flesta av oss i en situation då vi behöver ett tillskott av pengar. det kan vara vid en stor affär, som ett husköp eller ett bilköp, då vi kan behöva ett större lån. Men, det kan också handla om tillfällen då vi behöver en mindre summa pengar. Att det går att få lån för de flesta situationer är väl allmänt känt. Man kan ta ett lån på ett större eller mindre belopp för att lösa den uppkomna situationen.

Men, det finns också ett annat sätt att låna pengar, och skaffa sig en buffert som ger trygghet i vardagen. Med en bankkredit har du extra pengar att utnyttja vid behov, utan att du behöver ansöka om lån varje gång.

Jämför bankkrediter:

Många av oss har faktiskt en bankkredit utan att vi kanske tänker på det så mycket. Det blir allt mer ovanligt att vi betalar med kontanter. De flesta av oss har nog ett kort i plånboken, som vi tar fram när det ska betalas. Om ditt kort är ett kreditkort betyder det att du har en bankkredit som är knuten till kortet. Har du inte en kredit är ditt kort ett bankkort, eller kontokort. Ett kort som kan förvandlas till ett kreditkort om du ansöker om en kredit hos din bank. En kredit är alltså en form av ett lån. Men, till skillnad mot ett vanligt banklån behöver du inte ta ut hela beloppet på en gång. Har du fått en kredit på ett visst belopp betyder det att du kan utnyttja den hur du vill.

Du kan ta ut allt på en gång om du behöver mycket pengar, men du kan också använda delar av krediten vid behov. Du kan ta ut så mycket, eller lite du vill, och hur ofta du vill. Så länge du håller dig inom ramen för den beviljade krediten. Man skulle kunna säga att en bankkredit är en flexiblare form av banklån, som du kan utnyttja som du vill. Om du har en bankkredit behöver du alltså inte ansöka om lån varje gång du behöver pengar. Det bästa är att du bara betalar ränta på den del av krediten som du utnyttjar. De pengar du inte tar ut, utan som finns där som en betryggande buffert, kostar dig alltså ingenting.

Om du behöver mycket pengar

Om du har en bankkredit som är kopplad till ditt kort kan du faktiskt till och med utnyttja den utan ränta under en viss tid. När du betalar med kreditkortet samlas kostnaderna på en månadsfaktura, och om du betalar hela fakturabeloppet på en gång behöver du inte betala någon ränta alls. Detta trots att du har kunnat betala även om du inte har egna pengar på kontot. Men, eftersom du har en kredit till ditt kreditkort kan du också välja att delbetala beloppet, och då betalar du alltså ränta på den del av krediten som du utnyttjar, eller helt enkelt på den pengar du är skyldig. Detta innebär att du har en kredit som är räntefri under en period, som brukar variera mellan 30 och 45 dagar, beroende på hos vilken bank du har din kredit.
En bankkredit är alltså upplagd ungefär som vilket banklån som helst, med den skillnaden att du alltså bara betalar ränta på den del av krediten som utnyttjas.

bankkredit

Det är inte ovanligt att det finns en uppläggningsavgift kopplad till krediten, och om det tillkommer andra avgifter kan du se i villkoren. Precis som när man ska söka ett lån kan det vara bra att titta på olika banker och jämföra räntor, avgifter och villkor innan man söker en bankkredit. Eftersom det kan finnas ganska stora skillnader kan det vara mycket lönsamt att göra en ordentlig jämförelse innan. Detta gör du lättast på nätet, där alla banker och andra kreditgivare finns samlade. Här kan du hitta information om både kostnader och villkor, och på så sätt hitta den bankkredit som är bäst för dig.

Din bankkredit tillsammans med ett kreditkort

Om du vill ha din bankkredit tillsammans med ett kreditkort kan det också vara smart att jämföra olika kort. Ett kreditkort är nämligen inte alltid bara kopplad till en kredit. De flesta kreditkort har också ett bonusprogram som ger dig bonus när du betalar med kortet. Den formen av bonusprogram ger dig helt enkelt bonuspoäng på de köp du gör och betalar med kortet. Men det är inte ovanligt att kreditkort också ger andra förmåner. Olika kreditkort har förstås olika bonusprogram, så därför kan det löna sig att jämföra dessa villkor innan du bestämmer dig för var du ska ansöka om en bankkredit eller vilket kreditkort du ska välja.

Vissa bonusprogram gäller enbart för köp i utvalda butiker medan andra kreditkort kan ge dig bonus på alla köp du gör, oavsett var eller vad du handlar. En del kreditkort har en årsavgift medan andra är gratis. Ofta är inte bonusprogrammen på gratis kreditkort lika omfattande som på kort som har en årsavgift. När du betalar med ett kort som har ett bonusprogram får du alltså bonuspoäng. Dessa poäng kan du sen lösa in mot olika produkter eller tjänster, beroende på hur bonusprogrammet ser ut.

En löpande kontokredit

Men du kan förstås också ha en bankkredit som inte är kopplad till ett kort. Den fungerar på samma sätt, och är en löpande kontokredit. Det finns också kreditgivare som betalar ut hela krediten till ditt konto precis som när du får ett lån. Då brukar det vara så att du kan göra nya uttag när du har amorterat av en del av din kredit. Naturligtvis måste du hålla dig inom den beviljade krediten. Du har möjlighet att ansöka om höjning av din kreditlimit.

Villkoren för en bankkredit kan alltså se olika ut beroende på vilken bank, eller kreditgivare, som står bakom krediten. Därför är det viktigt att läsa villkoren innan du skriver på, och gärna jämföra olika kreditgivare, så att du får en bankkredit som passar dina önskemål och förutsättningar. Här på nätet kan du enkelt jämföra olika kreditgivares villkor och räntor, för skaffa en kredit som är förmånlig för dig.

Recension:

Akutlån
Betygsatt av: Pygme.se
Betyg: 4.2/5