Ekonomitips för ungdomar

Att hålla koll på ekonomins alla delar kan vara komplicerat oavsett ålder, men extra svårt kan det vara för den som är ung. Den som ännu inte har behövt ta ansvar för att betala räkningar, köpa mat och bygga upp en buffert kan ha svårt att se vad som är viktigt att tänka på. Därför ska vi nu gå igenom några grundläggande steg för att du som ungdom ska få god kontroll över din ekonomi.

Skaffa koll

Det första och viktigaste steget är att se till att få en bra överblick över vad du faktiskt gör av med pengar på. Vissa väljer att göra det genom att faktiskt skriva ned för hand i en anteckningsbok vad de köper, medan andra istället utgår från kontoutdraget i mobilbanken. Det spelar egentligen ingen roll hur du går tillväga. Huvudsaken är att du ser till att få koll på vad pengarna går åt till. Är det främst godis och snacks, bussbiljetter, telefonkostnader eller kanske sådant som rör en fritidssyssla? När du vet vad du lägger pengar på, blir det också lättare att se vad du faktiskt kan spara in på. Då kommer du till nästa steg.

Lär dig göra en budget

Gör upp en budget

När du blir vuxen är det bra att ha en budget, men faktum är att detta är något du kan ha nytta av redan som ungdom. Du vet hur mycket pengar du får in på månadsbasis, och då kan du också sätta upp en ram för hur mycket du får spendera på olika budgetposter. Hur mycket pengar kan du tillåta dig att göra av med på snacks och godis? Hur mycket får transporter kosta? Hur mycket kan du avvara på fritidsaktiviteter? Det finns gott om bra appar som kan hjälpa dig att göra en budget, men även att följa upp hur du faktiskt följer den.

Börja spara tidigt

Ett annat råd är att börja spara så tidigt som möjligt. Om du börjar spara redan som ung, kommer du kunna bygga upp en bra buffert relativt tidigt. Det kan vara väldigt bra att ha en slant undansparad till oväntade utgifter, oavsett om det handlar om att du behöver köpa nya möbler vid en flytt, att du hittar en resa du vill åka på, eller om du hittar en utbildning som du vill gå men måste bekosta själv. Att ha pengar att plocka av när det verkligen behövs är alltid bra, och det kan vara lättare att spara så länge du bor hemma och inte har så stora omkostnader.