Handpenningslån

Ska du köpa ett hus eller en bostadsrätt behöver du förmodligen ha ett lån för att finansiera affären.  När du börjar titta på lån kommer du att upptäcka att det finns ett enormt utbud av lån idag. Du kan gå till din vanliga bank och söka ett bolån, men du kan också låna via nätet. Här finns ett stort antal banker, och andra låneföretag som erbjuder lån i alla tänkbara storlekar och med olika villkor. Här finns de små, snabba mikrolånen men också bolån för affärer som kanske är de största vi gör i livet. Och genom att söka lån på nätet får du möjlighet att göra jämförelser för att hitta det bästa lånet med de mest fördelaktiga villkoren.

Ett bolån är ett lån som är skapat för så stora affärer som bostadsköp är. Lånen är anpassade till de stora belopp det oftast handlar om, och har därför både lägre ränta och längre återbetalningstid än ett vanligt banklån. När vi lånar till bostad handlar det ofta om lån på flera miljoner kronor, och så stora lån kan man inte ta till samma villkor som ett banklån på kanske 20 000 kr.

Jämför Handpenningslån:

Men, när du ska låna till husköp är det kanske inte bara ett bolån du behöver. Vid ett bostadsköp kommer det också in faktorer som handpenning, och kontantinsats. Det är vanligt att man blandar ihop de här begreppen och tror att det egentligen är samma sak, men det är det inte.

Kontantinsats är den del av kostnaden som du inte kan få bolån till utan som du måste betala själv. Ett bolån får nämligen inte täcka bostadens hela marknadsvärd. Det finns ett så kallat bolånetak, som idag ligger på 85%, vilket betyder att du måste betala resterande 15% med en kontantinsats. Eftersom huset, eller bostaden, tas som säkerhet för lånet kan man inte ge lån på hela värdet.

Priserna på bostadsmarknaden varierar och man måste gardera sig genom att lämna en del av husets aktuella marknadsvärde obelånat. Annars skulle banken riskera att förlora pengar om huset helt plötsligt skulle sjunka i värde, och du inte kan betala tillbaka ditt lån.

En garanti för säljaren

Detta är alltså anledningen till att du bara kan få ett bolån på upp till 85 % av bostadens värde.
Handpenning är alltså inte det samma som kontantinsatsen, utan en förhandsbetalning som du betalar för att säljaren ska kunna vara säker på att du är en seriös. Men handpenning, som begrepp, förekommer även vid andra affärer som till exempel när man köper bil eller hund. Handpenningen ska vara en garanti för säljaren mot att den tilltänkte köparen hoppar av, och att man har avvisat andra kunder i onödan. Vid en hus-, eller bostadsaffär, brukar handpenningen vanligtvis ligga på 10% av köpeskillingen, men detta är inte hugget i sten.

Handpenningslån

Handpenningen betalas oftast i samband med att man skriver kontrakt med säljaren, eller inom en viss uppgjord tid efter avslutad budgivning. Men, det finns alltså bostadsaffärer som avviker från denna praxis. Ofta när man säljer hus som är mycket dyra brukar man ta en lägre handpenning än de vanliga tio procenten. Ibland händer det också att en bostadsaffär går så fort att man inte tar ut om någon handpenning alls.

Speciella handpenningslån

Precis som när det gäller kontantinsatsen går det att låna också till handpenningen om du inte har dessa pengar på kontot. Och eftersom handpenningen ofta ska vara betald inom en vecka efter att man skrivit kontrakt kan det vara svårt att få fram pengarna på annat sätt än genom ett lån. Många banker erbjuder speciella handpenningslån, som är ett korttidslån som gäller fram till överlåtelsedagen. När du sedan tar ut det riktiga bolånet för att betala affären, läggs helt enkelt handpenningslånet till ditt bolån, med samma villkor som detta. När du har fått ditt bolån kan du välja om du vill ha rörlig eller bunden ränta. Handpenningslånet får du nästan alltid till en rörlig ränta, men om du sedan väljer bunden ränta på bolånet, får du givetvis samma räntevillkor på den del av lånet som utgjordes av handpenningslånet.

Många banker erbjuder alltså ett handpenningslån, men tyvärr kan du inte få detta lån hos alla banker. Om din bank inte erbjuder ett speciellt handpenningslån kan du alltid söka ett direktlån för att finansiera handpenningen. Det är också vanligt att man tar ett privatlån för att betala kontantinsatsen, eftersom denna också ofta handlar om betydande belopp. Det går alltså att finansiera dessa kostnader med vanliga banklån, men det är viktigt att tänka på att dessa lån har helt andra villkor än bolånet. Ett privatlån har ofta betydligt högre ränta än ett bolån, och det ska betalas tillbaka på kortare tid. Det är alltså viktigt att du tittar på hur mycket dessa lån kommer att kosta dig varje månad, så att du kan lägga till denna kostnad när du räknar ut hur mycket ditt bostadsköp kommer att kosta dig.

Ett lånelöfte

När du planerar att köpa en bostad, är det viktigt att du, i förväg, tar reda på hur dyr bostad du har råd att köpa. Det bästa sättet att ta reda på hur mycket din ekonomi klarar är att gå till banken och ansöka om ett lånelöfte. I de flesta fall kräver också mäklaren att du har ett lånelöfte för att du ska få vara med i en budgivning. Ett lånelöfte är ett besked från banken om att du kan få ett lån, och hur mycket du kan få låna. Man gör samma bedömningar av din ekonomi, och andra faktorer, som när du söker ett lån. Det lånelöfte du får ger dig alltså dels tryggheten att veta att du kommer att få ett lån och dels får du veta hur dyrt hus, eller bostadsrätt, du har råd att köpa.

Du vet hur långt du kan hänga med i budgivningen och du vet att du kommer att få ett lån om du vinner budgivningen. Ett lånelöfte är, med andar ord, en trygghet som du absolut bör skaffa dig om du funderar på att köpa bostad.  Och när du vet hur mycket du kan betala för en bostad är det också lätt att räkna ut hur mycket du kan komma att få betala i handpenning.

Recension:

Handpenningslån
Betygsatt av: Pygme.se
Betyg: 4.3/5