Kortkrediter

Det blir allt ovanligare att man går omkring med en massa pengar i plånboken och betalar kontant. De flesta betalar med kort och det handlar oftast om ett kontokort, ett kort som är kopplat till ett bankkonto. Både bankerna och handeln ser helst att vi använder oss av kort istället för kontanter, av flera olika anledningar. Den största fördelen med att minska hanteringen av kontanter är förstås att man på så sätt kan motverka rån och andra våldshandlingar.

Jämför bankkrediter:

När det inte finns pengar finns det ju heller ingen anledning för någon att göra ett rån, vare sig i butiken eller på banken. Och när de flesta betalningar görs med kort blir värdetransporterna också färre, vilket också försvårar för de som försöker tillskansa sig pengar på olaglig väg. Men, det är inte bara för att minska risken för rån som man vill styra över till kortbetalningar. Denna typ av betalningar är betydligt smidigare att hantera och förenklar jobbet för både handel och banker. Och det gör det ju faktiskt också enklare för oss som konsumenter, eftersom vi inte längre behöver se till att ha pengar i plånboken när vi ska köpa något.

Och korten för också med sig andra fördelar för oss. Som att du, till exempel, kan ansöka om en kortkredit och förvandla ditt vanliga bankkort till ett kreditkort. Om du kopplar en kortkredit till ditt vanliga bankkort kan du betala även när du inte har pengar på kontot. Du betalar med ditt kreditkort och din kreditskuld betalar du senare, Så kan du förstås inte kan göra om du har ett vanligt kontokort utan kredit. En kortkredit fungerar alltså som en form av lån.

En kortkredit kopplad till ditt bankkort

Men det är ett lån som är både smidigare och mer användbart än ett vanligt lån eftersom du inte behöver söka ett nytt onlinelån varje gång du behöver extra pengar. Har du en gång fått en kortkredit kopplad till ditt bankkort, kan du utnyttja krediten när och hur du vill så länge du håller dig inom den givna ramen. Om du har ett vanligt kontokort / bankkort kan du alltså ansöka om en kortkredit kopplad till detta, men du kan förstås också ansöka om ett speciellt kreditkort. En kortkredit gör livet lättare och många tycker att det är en stor trygghet att alltid ha en buffert för oförutsedda händelser.

När du betalar med ditt kreditkort samlas alla utgifter på en månadsfaktura. Eftersom du har en kredit kopplad till kort kan du själv bestämma om du vill betala hela summan på månadsfakturan på en gång eller om du vill dela upp betalningen. Många banker, och andra kreditkortsutgivare, erbjuder en gratis kredit fram till nästa betalningstillfälle, vilket betyder att du kan utnyttja din kredit utan att betala ränta under denna tid. Om du betalar hela beloppet när du får din månadsfaktura behöver du alltså inte betala någon ränta alls för den kredit du har utnyttjat. Hur lång den räntefria kredittiden är varierar men den brukar vanligtvis ligga mellan 30 och 55 dagar.

Kortkrediter

Dela upp betalningen

Om du väljer att dela upp betalningen finns det ett minsta belopp som du måste betala varje månad. Den minsta avbetalningen ska vara en viss procent av skulden, oftast mellan 3 och 5 %.
Idag är det inte bara vanliga banker som ger ut kreditkort. Du kan få kort, med kortkredit, både hos butikskedjor, banker och andra aktörer på marknaden. Det är inte alltid gratis att ha ett kort med en kortkredit. Många av kreditkorten kostar en del både att få och använda, men det finns också kreditkort som du kan få helt utan årsavgifter eller andra fasta avgifter. Självklart måste du betala ränta på den kredit du utnyttjar, men det finns alltså kreditkort som inte medför andra avgifter, som exempelvis årsavgift.

Årsavgiften för ett kreditkort kan variera från några enstaka hundralappar till tusentals kronor. Om du vill ha ett kort med kortkredit utan årsavgift, eller med så låg avgift som möjligt, är det klokt att jämföra krediter och kort hos olika utgivare innan du bestämmer dig. Precis som du förmodligen brukar jämföra priser innan du köper en vara, är det bra att också jämföra priser och villkor innan du skaffar ett kreditkort. Men, det finns också fler fördelar än ”enbart” en kortkredit som du kan få om du använder kreditkort. De flesta kreditkort har faktiskt någon form av bonusprogram kopplat till kortet, och som du alltså kan ta del av när du betalar med ditt kort.

Få bonus på dina köp

Det vanligaste är att du får bonus på dina köp när du betalar med kortet. Men det är inte ovanligt att kreditkort också innebär andra förmåner. Olika kreditkort har olika bonusprogram, så det kan vara bra att också jämföra dessa villkor innan du bestämmer dig för var du ska ansöka om en kortkredit eller vilket kreditkort du ska välja. En del bonusprogram gäller bara för köp i vissa butiker medan andra kreditkort kan ge bonus på alla köp, oavsett var eller vad du handlar. Ofta är bonusprogrammen på gratis kreditkort mindre omfattande än de som har en årsavgift. När du betalar med ett kort som har ett bonusprogram får du bonuspoäng. Dessa kan du sen lösa in mot olika produkter eller tjänster, beroende på hur bonusprogrammet är utformat.

Kopplar du en kortkredit till ditt befintliga bankkort, och omvandlar kortet till ett kreditkort, är det alltså den bankens villkor och eventuella bonusprogram som gäller. Om du inte har ett kort, eller ska ansöka om ett kort med en kortkredit hos en annan aktör, finns det en del att tänka på innan du bestämmer dig.

  • Var kan kortet användas?
  • Måste du betala årsavgift, och hur hög är den i så fall?
  • Finns det andra avgifter knutna till kortet?
  • Vilket bonusprogram är kortet kopplat till?
  • Hur mycket bonus får du i förhållande till pengarna du handlar för?
  • Vad kan man använda bonusen till?

Detta är några exempel på sånt som kan vara värt att titta på innan du bestämmer dig för var du ska ansöka om ett kreditkort, det vill säga ett kort med en kortkredit knuten till kortet.

Recension:

Kortkredit
Betygsatt av: Pygme.se
Betyg: 4.1/5