Kreditförmedlare

Alla som behöver ta ett lån har stor fördel av att ha tillgång till internet. På nätet finns ett enormt utbud av lån. De flesta känner nog till de små mikrolånen som är relativt nya på lånemarknaden, och som snabbt har blivit mycket populära. Men, vad kanske inte lika många känner till är att man kan få alla typer av lån på nätet. Här finns allt från små mikrolån på bara några hundra- eller tusenlappar till riktigt stora bolån. Här finns också många olika långivare, som banker, försäkringsbolag och olika finansföretag. Många aktörer gör att konkurrensen är hård, vilket i sin tur kan vara till fördel för dig som konsument. Om du tar dig tid att jämföra olika lån har du stor chans att få ett lån till låg ränta och bra villkor, vilket förstås är vad alla vill.

Jämför kreditförmedlare

De flesta tar sig nog tid att jämföra priser när man ska köpa en lite dyrare vara. Men hur många gör egentligen en prisjämförelse innan man tar ett lån? Om du går till din vanliga bank och söker ett lån har du ingen chans att jämföra eller påverka. Du får helt enkelt ta det lån som erbjuds, och vad som finns hos andra långivare kommer du förmodligen inte att få veta. När du söker lån på nätet finns alla lån samlade på ett ställe, och du kan faktiskt jämföra alla lånen i förväg. Men, det är klart att det tar lite tid, och krävs en del jobb, att jämföra alla olika kostnader och villkor. Men, det finns sätt att förenkla det hela och låta andra göra jobbet.

Om du ska söka ett lån på nätet behöver du inte alltid vända dig direkt till en långivare. Du kan istället söka lån via en kreditförmedlare. En kreditförmedlare, eller låneförmedlare som de också kallas, är inte en långivare i egentlig mening. Det är istället ett företag som förmedlar lån från många olika långivare.

Få fler låneförslag

När du söker ett lån hos en kreditförmedlare behöver du bara göra en ansökan, och tala om vilken typ av lån du vill ha. Därefter förmedlar förmedlaren din ansökan till de långivare de samarbetar med, och du kommer att få låneförslag från flera olika långivare. Nu kan du själv jämföra de räntor och villkor som du erbjuds och helt enkelt välja det bästa lånet. Tack vare att de flesta låneförmedlare har avtal med Upplysningscentralen, UC, får du bara en registrering där oavsett hur många olika låneförslag du får. Att hålla nere antalet registreringar hos UC kan vara värdefullt. I synnerhet om det finns andra faktorer som kan ge dig en lägre kreditvärdighet. Många förfrågningar hos UC kan nämligen innebära att det blir svårare att få låna pengar.

Kreditförmedlare

Låneförmedlaren agerar alltså mellanhand mellan låntagare och långivare. Och det kan faktiskt vara riktigt lönsamt att söka lån via en kreditförmedlare. Du vet förstås att banker och andra långivare tjänar pengar på att ge lån. Det är via räntor och andra avgifter man får sina intäkter. Därför vill man naturligtvis sätta så hög ränta som möjligt när man ger dig ett lån. När du söker lån hos en kreditförmedlare får du alltså möjlighet att jämföra lånen på ett enkelt och tryggt sätt. Och eftersom kreditförmedlaren samarbetar med många olika banker och andra långivare behöver de konkurrera om att få dig som kund. Kanske kan det pressa några av dem till att ge lägre ränta och/ eller bättre villkor på sina lån.

Hitta det bästa lånet

Du kan alltså jämföra och hitta det bästa lånet utan att behöva anstränga dig särskilt mycket. Du jämför de erbjudanden du får, och behöver inte leta upp olika långivare för att få veta vilka villkor och kostnader de har på sina lån. Och eftersom kreditförmedlaren tar betalt av långivarna kostar det dig ingenting att söka lån på detta vis. Tjänsten är alltså gratis för dig, som konsument, och kreditförmedlaren har ingenting att tjäna på att försöka lura dig vid jämförelsen. Om du inte blir nöjd, och accepterar ett erbjudande, tjänar förmedlaren ingenting.

Du kan givetvis kolla runt och jämföra lån på egen hand, men det kommer att kräva mycket tid och en stor arbetsinsats. Dessutom finns risken att du raserar din kreditvärdighet totalt och helt enkelt inte får något lån när du väl hittar ett som du vill ha. Visserligen kan du ofta se en räntesats angiven på långivarens hemsida, men denna är i de flesta fall preliminär. Det är vanligt att man sätter en individuell ränta, som avgörs i samband med den obligatoriska kreditprövning som alla kreditgivare måste göra. Och då kan du alltså inte få reda på den faktiska kostnaden förrän du har skickat in en ansökan.

En ansökan följs alltså alltid av en kreditprövning, och om långivaren gör den i samarbete med UC registreras det där. Om du söker många lån riskerar du alltså att få en hel hop registreringar hos UC, även om du sedan inte utnyttjar lånet och tar ut pengarna. Kreditupplysningen registreras oavsett om lånet beviljas eller inte, och oavsett om du tar ett lån eller inte. Det är din ansökan som gör att det tas en upplysning som kan registreras hos UC. Söker du lån via en kreditförmedlare slipper du detta problem eftersom det inte görs mer än en registrering oavsett hur många långivare som ger dig erbjudande om lån.

Kreditförmedlaren förmedlar lån

Det är vanligt att man blandar ihop begreppen och tror att kreditförmedlaren ger lån. Men, en förmedlare lånar alltså inte ut pengar, och kan därför inte heller sätta villkoren för lånen. Därför finns det låneförmedlare där du, till exempel, kan söka lån även om du har en betalningsanmärkning. Det betyder inte att alla långivare som samarbetar med denna kreditförmedlare ger lån trots anmärkning. Men, några långivare kanske inte ser betalningsanmärkningen som ett hinder, och därför finns det inte skrivet i kraven att du måste vara utan anmärkning.

Om du har en anmärkning kommer du kanske inte att få lika många låneerbjudanden som annars, men du får erbjudande från de långivare som ger lån trots betalningsanmärkning. Att söka lån via en låneförmedlare kan göra det mycket lättare för den som av någon anledning brukar ha svårt att få lån.

Recension:

Kreditförmedlare
Betygsatt av: Pygme.se
Betyg: 4.6/5