Låna pengar utan UC – så går det till

Att låna en mindre summa pengar

Det är idag relativt lätt att snabbt låna mindre summor där du har pengarna på ditt konto inom några timmar; ibland några minuter. Många av de snabba långivarna kan locka med att de inte använder Upplysningscentralen (UC). En person som för första gången har det svårt ekonomiskt med betalningsanmärkningar och skulder, och kanske har nekats lån på bank, kan lätt missförstå och tro att långivaren inte kontrollerar den ekonomiska situationen över huvud taget.

Så är det inte. Långivaren måste enligt lag kontrollera din ekonomi, dvs. ta en kreditupplysning, men UC behöver inte användas. UC är ett etablerat, stort företag och ägs av storbanker (SHB, Nordea, SEB, Swedbank), men är bara ett i raden av många kreditupplysningsföretag. På senare år har flera mindre företag som till exempel Bisnode, Creditsafe och Syna AB dykt upp på marknaden. Vanligast efter UC är i dagsläget Creditsafe. De tar reda på all viktig information om privatpersoner och företag som behövs för att avgöra om de har det som krävs för att få ett lån. Allt från civilstånd till årsinkomst.


Långivaren måste enligt lag kontrollera din ekonomi.


Många små krediter

Skillnaden mellan att låna hos långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag, t.ex. Safenode, mot de som använder UC, är att det syns för andra varje gång någon använt UC för att kontrollera din ekonomi och livssituation. Om det finns många tidigare upplysningar hos UC kan det vara en nackdel. Det ser helt enkelt illa ut när det har ansökts om många små krediter flera gånger. Den potentielle långivaren misstänker troligen att du har en instabil ekonomi och kan komma att få problem med att betala tillbaka. De andra upplysningsföretagen tar upplysningar utan att det syns för någon annan. Upplysningen registreras bara hos dem. Hos Lånat.se kan du hitta alla lån utan uc. Det kan vara en god idé att besöka dem för att hitta alla långivare som använder ett alternativt kreditupplysningsföretag.

Din kreditvärdighet

Många ansökningar hos UC kan också sänka din kreditvärdighet. Detta gäller även om du inte har några anmärkningar eller skulder. Kreditvärdigheten är måttet på hur sannolikt det är att din ekonomi är stabil och att du kan betala tillbaka. Flera faktorer vägs in när man kreditbedömer en person. Kreditvärdigheten du har kan väga mycket tungt vid ett beslut om du ska få ett lån eller inte. Creditsafe har till och med ett ratingsystem från 0-100 som visar på hur det ligger till med kreditvärdigheten. Kanske blir det enkelt att helt sonika bara titta på den siffran och avgöra saken. Det kan bli frustrerande att hamna på låg kreditvärdighet trots att du sköter betalningarna och håller dig undan betalningsanmärkningar.


Tänk på att många ansökningar hos UC kan sänka din kreditvärdighet.


Så om du behöver ett snabbt lån kan det vara värt att kontrollera vilket kreditupplysningsföretag långivaren använder. Och att tänka på att inte ansöka hos många som använder UC för då kan det bli så illa att du blir nekad gång på gång på grund av låg kreditvärdighet.