Låneförmedlare

Att söka lån på nätet har många fördelar gentemot att gå till ett bankkontor. Här på nätet finns ett mycket stort utbud av lån och du har mycket att välja på. Du känner säkert till de små mikrolånen som är relativt nya på lånemarknaden, och som bara finns på nätet och inte hos de traditionella bankerna. Men, visste du att du faktiskt kan få alla typer av lån på internet. Du kan söka allt från små minilån på några enstaka hundra- eller tusenlappar till stora bolån på miljontals kronor. Privatlån24 har gjort en undersökning för att hitta Sveriges bästa låneförmedlare.

På nätet finns också många olika typer av långivare, som banker, försäkringsbolag och finansbolag. Det finns, med andra ord, många aktörer vilket gör att konkurrensen är hård. Hård konkurrens är oftast till fördel för oss som konsumenter. Och om du lägger lite tid på att jämföra olika lån finns stora möjligheter att få ett lån till så låg ränta och bra villkor som möjligt.

Jämför Låneförmedlare:

Om du planerar att köpa en lite dyrare vara kollar du antagligen priset i olika butiker innan du slår till. Men det är tyvärr inte lika vanligt att göra en prisjämförelse innan man tar ett lån. Och om du går till ditt lokala kontor och söker ett lån kan du varken jämföra eller påverka. Du får helt enkelt ta det lån som erbjuds både när det gäller villkor och kostnader. Vad andra långivare haft att erbjuda har du förmodligen ingen aning om. När du söker lån på nätet finns alla lån samlade på ett ställe, och du kan enkelt jämföra lånen i förväg. Det tar förstås tid, och det krävs en del jobb, att jämföra alla olika kostnader och villkor. Men, det går att låta andra göra jobbet om du vill komma lindrigare undan och ändå kunna vara säker på att du får det bästa lånet.

Här kommer låneförmedlaren in i bilden. För du måste faktiskt inte alltid vända dig direkt till en långivare när du vill ha ett lån. Ett smart alternativ är att söka lån via en låneförmedlare. En låneförmedlare är alltså inte en långivare i egentlig mening, som många felaktigt tror. Låneförmedlare är ett företag som förmedlar lån från många olika långivare. Och som alltså låter dig få flera olika förslag att välja bland.

Flera fördelar

Det finns flera fördelar med att söka lån via en låneförmedlare. Du behöver, till exempel, bara göra en enda ansökan, där du talar om vilken typ av lån du vill h och hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka. När du har gjort din ansökan lämnar förmedlaren över den till de långivare de samarbetar med. Efter några dagar kommer du att få låneförslag från flera olika långivare. Med förslagen i handen kan du själv jämföra de räntor och villkor som du erbjuds och välja det bästa lånet.

De allra flesta låneförmedlare har avtal med Upplysningscentralen, UC, och detta betyder att inte får mer än en registrering om kreditupplysning trots att du får låneförslag från många olika långivare. Och det kan vara mycket värdefullt att hålla nere antalet registreringar, särskilt om du vill söka fler lån i framtiden. Många kreditupplysningar hos UC kan nämligen göra det svårare att få låna pengar eftersom det sänker kreditvärdigheten.

Låneförmedlare

En mellanhand mellan låntagare och långivare

En låneförmedlare fungerar alltså som mellanhand mellan låntagare och långivare. Men, finns det verkligen fördelar med att söka lån genom en låneförmedlare istället för direkt hos långivaren? Ja, det kan faktiskt vara riktigt lönsamt att använda sig av låneförmedlarens tjänster.

Alla banker och andra långivare tjänar förstås pengar på att låna ut pengar. Det är räntor och andra avgifter på lånen som ger långivarna deras intäkter. Om med den vetskapen är det inte så svårt att förstå att de vill ta ut en så hög ränta som möjligt när de ger dig ett lån. Men, genom att söka lånet hos en låneförmedlare får du chansen att enkelt och tryggt jämföra lånen.

Du jämför de erbjudanden du får, och du behöver alltså inte slösa tid på lån du ändå inte får. Och du behöver heller inte leta upp olika långivare för att ta reda på deras villkor, räntor och avgifter. Att använda sig av låneförmedlare kostar dig ingenting eftersom de tar betalt av långivarna.

Det går förstås att kika runt och jämföra lån på egen hand, men det kräver en hel del av både tid och arbetsinsats. Och om du ska söka olika lån för att få veta vilka räntor som erbjuds finns också risk för att du sänker din kreditvärdighet rejält. Detta kan resultera i att du inte får låna pengar när du hittar ett lån du vill ha. På långivarens hemsida kan du i och för sig se en ränta och en månadskostnad för det lån du väljer, men detta är i de ofta en preliminär ränta. Många långivare sätter en individuell ränta, som avgörs i samband med den obligatoriska kreditprövningen som alltid görs vid en ansökan. Det betyder att du inte kan få reda på den faktiska kostnaden utan att göra en ansökan.

Undvik många kreditprövningar

Och en ansökan innebär alltså en kreditprövning, som registreras hos UC om långivaren samarbetar med Upplysningscentralen. Söker du många lån riskerar du alltså att få många registreringar hos UC, och det spelar ingen roll om du sedan utnyttjar lånet eller inte. Kreditupplysningen registreras oavsett om lånet beviljas eller inte, och oavsett om du tar ut pengarna eller inte. Det är ansökan som föranleder kreditprövningen som kan alltså registreras hos UC. När du söker lån via en låneförmedlare behöver du inte oroa dig eftersom du inte får mer än en registrering oavsett hur många långivare som ger dig erbjudande om lån.

Det är viktigt att tänka på att det inte är låneförmedlaren som ger lån. En låneförmedlare letar bara upp de bästa lånen hos olika långivare, och det betyder att det inte är låneförmedlaren som bestämmer vilka lån du kan få. De krav som finns för att söka lån genom en långivare kanske inte motsvarar alla långivares krav, och därför kommer du bara att få erbjudanden från de långivare vars krav du uppfyller. Att söka via en låneförmedlare kan göra det lättare att få lån om du, till exempel, har en betalningsanmärkning.