Långivare

För många är det nog fortfarande självklart att gå till sin vanliga bank när man behöver låna pengar. Om man inte har någon rik och generös släkting som kan låna ut en slant, så känns kanske banken som den enda utvägen.

För tjugo år sen var nog de traditionella bankerna i stort sett de enda som vi, som privatpersoner, kunder gå till för att få ett lån. Men, idag ser lånemarknaden annorlunda ut och under de senaste åren har det skett en nästan revolutionerande utveckling. Det har hänt mycket på olika fronter. Dag kan vi söka lån på nätet, vilket ger mycket stora möjligheter att själv kunna påverka både lånens utformning och villkor.

Jämför Långivare:

Marknaden har utökats med massor av nya lån, och det har tillkommit många nya aktörer. Idag är det inte bara de traditionella bankerna som erbjuder lån, utan också en rad andra, både banker och låneföretag.

Det finns alltså olika typer av långivare, alla med den gemensamma nämnaren att de lånar ut pengar. förr var det till största delen banker som lånade ut pengar men idag finns det också många finansföretag som ger lån och krediter. Många av de nyare långivarna på nätet erbjuder lån som de traditionella bankerna inte ger. Man ger små, korta krediter som passar utmärkt för att lösa små ekonomiska problem i vardagen. Det är framför allt inom kategorin mikrolån, eller minilån, som man hittar de här låneföretagen. Men, det finns också nyare aktörer som erbjuder större privatlån på nätet. Det handlar alltså i första hand om lån utan säkerhet, som ju också kallas privatlån.

Seriösa långivare:

Eftersom det finns så många olika långivare att välja bland kan det vara bra att veta vad man ska tänka på. Att veta vad man ska titta efter för att veta att man lånar hos en seriös långivare.  En långivare som är godkänd av Finansinspektionen, och alltså har fått ett bevis utfärdat av myndigheten, är en auktoriserad långivare och får låna ut pengar till låntagare. Om du funderar på att söka ett lån hos ett företag som du inte känner till, eller vet om det är seriöst, kan du alltid kolla upp det på Finansinspektionens hemsida. I Finansinspektionens företagsregister finns alla företag som har tillstånd hos FI.

På så sätt kan du se om det är en seriös långivare eller inte. Eftersom alla bolag / företag som erbjuder finansiella tjänster till privatpersoner numera måste ha ett speciellt tillstånd för sin verksamhet kan du alltså dra slutsatsen att om låneföretaget inte finns i Finansinspektionens lista är det inte ett seriöst företag. Men, tänk på att du kanske inte hittar låneföretaget under sitt vanliga namn i listan. Många av de här långivarna ägs av andra företag, och det är då ägarföretaget som måste ha tillstånd hos FI. Uppgifter om ägare, och annan liknande information, hittar du oftast under rubriken Om oss på företagets hemsida.

Långivare

Företag som lånar ut pengar

De allra flesta företag som lånar ut pengar och erbjuder finansiella tjänster till privatpersoner är alltså skyldiga att ha ett tillstånd från FI för att få bedriva sin verksamhet. Detta gäller oavsett om det handlar om banker, försäkringsbolag, kreditmarknadsföretag, värdepappersbolag eller hypotek. Innan ett företag beviljas ett tillstånd kontrollerar Finansinspektionen företaget, dess ägare, ledning och kapital.

De företag som får tillstånd att bedriva verksamhet kommer då att stå under FI s tillsyn. Detta innebär att myndigheten har möjlighet att ingripa om företaget missköter sig så att verksamheten kan bli skadlig för konsumenterna eller för samhället i stort. Om du ser att låneföretaget har tillstånd från FI kan du alltså känna dig trygg i vetskap om att det står under Finansinspektionens tillsyn.

Det finns som sagt ett stort antal långivare där ute på lånemarknaden. Att det har kommit till nya långivare har också inneburit att hela marknaden har förändrats. Dels har dessa nya aktörer alltså infört nya lån, som mycket snabbt har blivit populära bland konsumenterna. Mikrolån, snabblån, smslån, direktlån. Kärt barn har många namn, och alla dessa namn beskriver relativt små, korta krediter. Det handlar alltså om relativt små lån, som betalas tillbaka på kort tid. Dessa små lån kan du få från cirka 500 kr och upp till 10 000 – 15 000 kr och storleken på lånen gör dem mycket användbara i vardagen. så små lån får du inte hos din vanliga bank, eftersom de flesta traditionella banker ger privatlån från runt 15 000 kr och uppåt.

Signera avtalet elektroniskt

Det är inte bara de små beloppen som gör de här nyare lånen unika. De skiljer sig ganska rejält från vanliga banklån på flera punkter. En av de mest utmärkande dragen är att du kan få pengarna på kontot mycket snabbt och därför kan söka ett lån just när du behöver pengarna. Lånen kan sökas direkt online, eller via mobilen, och eftersom många långivare idag erbjuder möjligheten att signera avtalet elektroniskt, kan pengarna betalas ut mycket snabbt. Det finns faktiskt möjlighet att söka ett lån och ha pengar på kontot inom några minuter. Och denna snabba utbetalning öppnar förstås upp för stora möjligheter och är en starkt bidragande orsak till att dessa lån har blivit så populära.

En annan skillnad är att det finns långivare bland nätets nyare låneföretag som kan tänka sig att låna ut pengar även om du har en betalningsanmärkning i bagaget. Långivarna har oftast en modernare syn på krav och villkor. Vilket förstås till en del kan bero på att de ger relativt små lån, med kort återbetalningstid. Och det är inte bara då det gäller betalningsanmärkningar som man är generösare än de vanliga bankerna. Man har också en generösare syn på inkomstkraven.

Svårt att få lån

Medan de traditionella bankerna oftast kräver att du har en inkomst av en fast tjänst nöjer sig många av nätets långivare även med andra former av inkomst. Som inkomst räknas exempelvis pension, inkomst med annan anställningsform eller som egen företagare. Om du vanligtvis brukar ha svårt att få lån rekommenderar vi att du försöker hos någon av nätets långivare. Här finns alla samlade på ett ställe och du kan lätt jämföra både villkor och räntor. Här har du alltså möjlighet att hitta långivaren som ger dig lån oavsett dina förutsättningar.

Recension:

Långivare
Betygsatt av: Pygme.se
Betyg: 4.6/5