Så fungerar löptiden på ett lån

Ett av de viktigaste valen man måste göra när man ska låna pengar är vilken löptid man vill ha på sitt lån. Löptiden påverkar nämligen inte bara hur mycket ditt lån kostar dig varje månad, utan även hur länge du kommer att ha det kvar och behöva betala av på det, så det är absolut en väldigt viktig detalj i sammanhanget.

Men hur ska man egentligen tänka för att lyckas välja rätt löptid på sitt lån? Här kommer några förslag:

Kontrollera hur olika löptider påverkar summan du betalar för lånet

Kolla upp hur olika löptider påverkar summan du betalar för lånet varje månad med hjälp av en kalkylator hos långivaren. Detta finns nämligen hos många av långivarna, och att använda sig av dessa kalkylatorer är i regel betydligt smidigare än att försöka räkna på detta själv. Genom att använda denna smidigare metod är det därför lättare att jämföra många olika löptidsalternativ.

Bestäm dig för när du vill bli av med ditt lån

Kanske innan du planerar att göra något särskilt? Eller så snabbt som möjligt, eftersom du inte känner dig helt säker på din ekonomi? Alla har vi olika preferenser gällande detta, så att ge en allmän rekommendation gällande denna faktor är svårt, men om du funderar på ditt eget liv och din egen ekonomi samt framtidsplaner bör du förmodligen komma fram till något passande.

Förlängning eller omläggning av lånet

Förlängning eller omläggning av lånet

Ta reda på om möjlighet till förlängning eller omläggning av lånet finns hos den långivare du väljer, och vad detta i så fall kostar, om det är möjligt. Alla långivare erbjuder nämligen inte denna möjlighet, och hos vissa där det är möjligt är det extremt dyrt.

Är det så att denna möjlighet finns behöver man kanske inte vara lika försiktig som annars när man gör sitt val, för då kan man alltid ångra sig och ändra detta i efterhand. Men är detta inte möjligt hos den långivare du väljer, bör du inte låna pengar av dem innan du är helt säker på vad som funkar bäst för dig.