Smålån

Det har väl inte undgått någon att det finns en ny kategori lån, som aldrig erbjudits av de traditionella bankerna. På nätet finns många relativt nya långivare som erbjuder smålån på belopp som är mycket användbara i vardagen. Medan de vanliga bankerna erbjuder privatlån från 15 000 kr och uppåt ger dessa smålån, som ofta kallas mikrolån, belopp från några enstaka hundralappar och upp till 10 000 – 15 000 kr.

Idag är utbudet av smålån mycket stort, och det finns många olika varianter av lån inom denna kategori. Gemensamt för de små lånen är att de nästan alltid är lätta att söka, och att du får pengarna mycket snabbt.

Jämför smålån

Du kan faktiskt få pengarna redan samma dag, vilket gör dessa lån mycket användbara när man behöver lösa akuta räkningar, eller för att betala oförutsedda utgifter.
Ett sånt litet lån kan alltså vara den perfekta lösningen när du behöver ett tillfälligt lån på ett begränsat belopp.

Den stora fördelen med dessa smålån är att du kan låna i stort sett vilken summa du vill. Du kan alltså få ett lån på så lite som 500 kr, och du kan också ta ett lån på 15 000 kr till samma villkor.

Du kan i stort sett få ett lån som är skräddarsytt efter just dina behov och förutsättningar.

Mycket populära

Den viktigaste orsaken till att dessa smålån blivit så oerhört populära är förmodligen att det är snabba lån. Du kan söka ett lån direkt online, och ha pengarna på kontot inom några minuter. Och ansökan är mycket enkel att fylla i.

Detta är verkligen lån utan krångel. Du talar om hur mycket du vill låna, hur lång återbetalningstid du vill ha, fyller i de uppgifter som efterfrågas och klickar iväg din ansökan. Svaret får du direkt online.

Smålån

Har du lånat av långivaren tidigare, och är registrerad kund, kan du ofta också söka lån genom ett enkelt sms från din mobil.
Det är dessa lån som brukar kallas sms-lån eller telefonlån.

Smålån med betalningsanmärkning

Om du råkat dra på dig en betalningsanmärkning, har du förmodligen fått höra att det är kört med lån ända tills den eländiga anmärkningen försvinner ur registren. Men det stämmer faktiskt inte helt och hållet. En betalningsanmärkning gör det visserligen svårt att låna, speciellt om du vill ha ett lån hos din vanliga bank. Men om du bara vill låna en mindre summa pengar finns det smålån där långivaren inte nödvändigtvis ser en betalningsanmärkning som ett hinder.

Det finns alltså smålån som du kan få även om du har en betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning är ju ett tecken på att du har haft problem med att betala ett tidigare lån, eller en annan skuld. Men, den behöver för den skull inte betyda att du inte kan betala av ett litet tillfälligt lån idag. En anmärkning finns normalt kvar i registren under tre år, och mycket kan givetvis hända under den tiden också när det gäller ekonomin.
Detta har också en del av nätets långivare insett, och därför ser de hellre på din aktuella betalningsförmåga än din ekonomiska historik.

Alla kreditgivare måste, enligt lag, göra en kreditprövning vid varje ansökan om lån, och om denna kreditprövning visar på att du har ekonomisk förmåga att betala tillbaka ett lån, så kan du alltså ha möjlighet att få låna pengar trots anmärkningen.

Få din ansökan beviljad

Innan du ansöker om lån kan det vara klokt att se på olika lån och långivare. Det finns många anledningar till att jämföra innan du avgör var du ska söka lånet.

Om du har betalningsanmärkningar eller om du kanske inte har tillräckligt hög lön för att få låna behöver du kolla villkoren så att du söker ett lån där du har en chans att få din ansökan beviljad.

Men det gäller förstås också att jämföra räntor och avgifter för att få ett så billigt lån som möjligt. Och eftersom alla smålån finns samlade på ett ställe här på nätet är det lätt och smidigt att jämföra.

Eftersom du kan få pengarna så snabbt kan ett litet lån verkligen bli en räddare i nöden, när du är i akut behov av pengar. Men, smålån kan också vara det som gör att du kan sätta den där lilla guldkanten på tillvaron nån enstaka gång. Den guldkant vi alla behöver få unna oss någon gång då och då.

Fördelen med ett litet lån av denna typ, som nästan fungerar som ett förskott på lönen, är att du inte blir skuldsatt för lång tid. Smålånen är så kallade korta krediter och ska oftast betalas tillbaka på några få månader.

Hur lång återbetalningstid du vill ha

Du kan själv välja hur lång återbetalningstid du vill ha, vilket betyder att du har möjlighet att skaffa ett lån som passar dig och din plånbok. Det kan vara bra att tänka på att månadskostnaden förstås blir lägre om du väljer en lång återbetalningstid, men att detta också ger en högre total kostnad för lånet. Så det finns anledning att tänka efter innan du väljer din lånetid.

De flesta långivare som erbjuder smålån har reglage på sin hemsida där du kan ställa in önskat lånebelopp och återbetalningstid. När reglagen är inställda kan du se vilken månadskostnad det valda lånet ger. Här kan du ändra återbetalningstid och lånebelopp som du vill för att se hur detta förändrar kostnaden för lånet. Det kan vara ett bra sätt att anpassa lånet efter dina egna förutsättningar.

Och eftersom du kan jämföra lånen innan du söker har du alltså möjlighet att ta ett lån med låg ränta och låga avgifter. För det är viktigt att också titta på om det tillkommer andra avgifter på lånet. På ett litet lån kan höga avgifter göra stor skillnad. Om du, till exempel, lånar 500 kr och får betala 450 kr i uppläggningsavgift blir ju lånet genast betydligt dyrare.

På ett stort lån gör denna uppläggningsavgift inte så stor skillnad, men på smålån betyder avgifterna mer för den totala kostnaden. Så glöm inte att titta efter avgifter när du jämför de olika lånen, så slipper du obehagliga överraskningar när det är dags att betala tillbaka pengarna.  

Recension:
Smålån
Betygsatt av: Pygme.se
Betyg: 4.3/5