Starta eget företag – hur gör man?

Starta företag

Hur kommer man igång med ett eget företag?
Har du kommit på en bra idé som du tror att du kan leva på och som du tror kommer att fungera? Då kommer här en guide över hur du ska gå tillväga för att komma igång med ditt företag.

Planering:

Det första du behöver göra är att sätta dig ner och fundera över vilken typ av produkt du önskar jobba med och hur du ska kunna tjäna pengar på det. Du ska även fundera över om du önskar starta ett företag som heltidsprojekt eller som ett sidojobb. Det kan vara en bra idé att i början ha ett annat jobb samtidigt som du startar eget, eftersom det ofta tar tid innan det går att tjäna pengar på ett nystartat företag. Du bör även fundera på varför du vill starta ett eget företag samt om du vill starta det ensam eller tillsammans med någon annan.

Kontaktnät:

När du kommit på en bra idé du önskar satsa på kan det vara svårt att komma igång med allt helt själv. De flesta nya företag behöver t.ex. en webbsida, hjälp att sälja sin produkt och även hjälp med att marknadsföra sin produkt.

Jobba tillsammans med andra - gå igenom ditt kontaktnät.

Företagsform:

Du behöver även fundera på vilken typ av företagsform du önskar ha på ditt företag. Det brukar oftast rekommenderas att börja som en enskild firma åtminstone första året. Önskar du börja direkt som aktiebolag (AB) så se till att ha koll på alla regler och redovisning och så vidare.

Marknadsföring:

En viktigt punkt idag är hur du marknadsför ditt företag. Det finns flera olika vis att marknadsföra sitt företag. Det kan vara allt från annonser i tidningar, idrottshallar till marknadsföring på sociala medier. Det populäraste just nu är marknadsföring på sociala medier då det når ut till ett högt antal. Det är även vanligt att man har en hemsida till ett företag, så det är något som behöver göras allra först. Då det blivit stort med sociala medier kan det även vara en bra idé att starta upp både en Instagram och Facebooksida så att folk får syn på ditt företag.

Finansering:

Något du även behöver veta innan du startar eget företag är hur du ska finansiera. Som jag skrev ovan kan det vara en bra idé att samtidigt jobba på ett annat jobb då det kan ta lång tid innan du kan ta ut lön från ditt nya företag. Beroende på vad du ska sälja för produkt bör du även fundera på om du behöver investerare eller liknande, för att komma igång med din nystartade produkt.