Studentlån

Studietiden är en lite speciell period i livet. Som student står man på något sätt mitt emellan barndomen när föräldrarna såg till att man fick det man behövde, och vuxenlivet med jobb och lön som man kan försörja sig på. När man studerar på eftergymnasial nivå har de flesta flyttat hemifrån och ska stå på egna ben. Men detta utan att man har en inkomst av tjänst att förlita sig till. När man talar om studentlån tänker förmodligen de flesta på det studielån man kan få från CSN, och som är tänkt att vara till hjälp för att finansiera sina studier.

Från CSN kan man få både bidrag och lån, pengar som är avsedda att fungera som inkomst under den tid man studerar. Men, även studenter kan behöva extra pengar ibland. Kanske måste man köpa en ny dator eller betala en oförutsedd utgift. Och då räcker kanske inte alltid studiemedlet till.

Jämför Studentlån:

Att använda ett lån vid tillfälliga ekonomiska kriser, eller för att ha möjlighet att unna sig något ibland, ser nog de flesta som en självklarhet idag. Men, det är tyvärr inte lika självklart för alla att man faktiskt kan få ett lån.

De vanliga bankerna, och även många andra långivare, ställer nämligen krav på att man ska ha en inkomst från en fast anställning för att man ska få ett lån. Och så som arbetsmarknaden ser ut idag är det många som faller utanför ramarna och har mycket små möjligheter att få ett lån.

Andra anställningsformer

Många som har jobb arbetar under andra anställningsformer än just fast tjänst, en del har startat eget företag och andra studerar. Och även om dessa också har inkomster godkänns de inte alltid av bankerna vid ansökan av lån.

Om du, som student, behöver låna pengar är det alltså inte ett vanligt banklån du ska söka. Men, just för studenter finns det chans att låna även om man saknar fast inkomst. Det finns nämligen en del banker, och andra långivare, som erbjuder speciella studentlån, men tyvärr är det inte många av de vanliga storbankerna som har sådana lån. Deras inkomstkrav är oftast alldeles för höga för att man, som student, ska kunna uppfylla dem. Kanske kan du nå upp till kraven om du arbetar vid sidan om studierna, men då kanske du inte heller behöver ett lån.

Men, det finn en annan kategori lån om är öppna för de flesta, nämligen de små, snabba lånen som kallas mikrolån. Ett mikrolån är ett mindre lån, på mellan 500 och 10 000 kronor som du kan söka via nätet och ibland även via sms. Dessa är inte speciella studentlån, men de har ofta lite andra villkor och krav än vanliga banklån, och är därför möjliga att söka även för studenter och andra som inte har en fast anställning.

Studentlån

Olika syn på vilka krav som bör ställas på långivare

De små lånen på nätet är inte alltid exakt likadana, så genom att titta på villkoren på olika lån kan man ofta hitta ett lån även om man vanligtvis brukar ha svårt att få låna pengar. Det finns många olika långivare ute på nätet, både banker, försäkringsbolag och finansföretag. Och dessa har lite olika syn på vilka krav som bör ställas, och vilken typ av lån som behövs. Bland annat har dessa små lån skapats här för att tillgodose ett behov som de vanliga bankerna inte kan tillfredsställa, nämligen lån på belopp under 15 000 kr.

Dessa lån är avsedda för att användas i vardagen, för att lösa små, tillfälliga, ekonomiska problem eller för att man ska kunna unna sig en liten guldkant på tillvaron ibland. Beloppen är små, men ändå tillräckligt stora för att vara mycket användbara i vardagslivet och detta har gjort lånen mycket populära. Att det dessutom går att låna om man inte uppfyller de vanliga bankernas lånekrav är förstås en annan bidragande orsak till den stora populariteten.

Om du vill ha ett studentlån, eller åtminstone låna som student, kan du alltså titta på dessa lån. Läs villkoren och välj ett lån där man inte har så höga inkomstkrav, eller kanske inte några specifika krav alls på inkomst. Här kan du hitta flera långivare som godkänner studiemedel som inkomst, och många som inte ens frågar varifrån inkomsten kommer. Att jämföra villkor och kostnader borde vara självklart när man ska söka lån, eftersom det går att spara mycket pengar genom att jämföra. Men om du vill ha ett lån med särskilda villkor är det till och med nödvändigt att jämföra för att hitta de långivare som kan tänka sig att bevilja ett lån till studenter som saknar fast inkomst.

Att låta studiemedel, a-kassa och sjukpenning vara en godkänd inkomst

Att just mikrolånen har så pass låga krav beror förstås på att det inte handlar om så stora belopp, och att lånen ska betalas tillbaka på kort tid. Eftersom det är ett korttidslån, som ofta betalas tillbaka på några få månader, hinner det inte hända så mycket med låntagarens ekonomi. Därför anser man att det är möjligt att låta studiemedel, a-kassa och sjukpenning vara en godkänd inkomst. Och eftersom lånen inte är så stora behöver låntagaren oftast inte ha lika höga inkomster som när man ska ta ett större lån hos de traditionella bankerna.

Om du vill ha ett studentlån, rekommenderar vi alltså att du tittar här på nätet. Du hittar kanske inte ett speciellt lån, med namnet studentlån, men du kommer i alla fall att hitta möjligheter för studenter att låna pengar. de här lånen är enkla att söka, och hanteringen är snabb. När du har jämfört olika lån och hittat ett till låg ränta och bra villkor behöver du bara ange hur mycket du vill låna och hur lång återbetalningstid du vill ha. Därefter fyller du i några personuppgifter i ansökningsformuläret och skickar iväg din ansökan med ett klick.

Du kommer då att få ett svar direkt på skärmen, och när du har signerat avtalet betalas pengarna ut. Om du signerar elektroniskt, med bank-id eller e-legitimation, kan du ha pengar på kontot redan samma dag, ja ibland till och med inom några minuter.  Så mycket smidigare kan det inte bli att skaffa ett lån när du behöver ett ekonomiskt tillskott.

Recension:

Studentlån
Betygsatt av: Pygme.se
Betyg: 4.4/5